Varför kallas IFK Norrköping för “Peking”?

IFK Norrköping, en av Sveriges mest anrika fotbollsklubbar, bär det ovanliga smeknamnet “Peking” med stolthet. Detta smeknamn, som är starkt förknippat med klubbens identitet och supporterkultur, har en intressant och oväntad koppling till en världsberömd upptäcktsresande och en kinesisk betydelse som få känner till.

Hur smeknamnet “Peking” uppstod

Smeknamnet “Peking” går tillbaka till början av 1900-talet och har sitt ursprung i själva staden Norrköping. Det sägs att det härrör från en föreläsning som den världsberömde upptäcktsresanden Sven Hedin gjorde på läroverket i staden. Under föreläsningen konstaterade han att “Peking” betyder “Norra Staden” på kinesiska, något som läroverkseleverna snappade upp och började använda.

Namnet fångades snabbt fotbollsklubbens supporterskaras uppmärksamhet och började användas som en benämning på IFK Norrköping. Det dröjde inte länge innan både klubben och dess anhängare omfamnade smeknamnet “Peking” och det blev en del av lagets identitet.

Smeknamnets betydelse för klubbens identitet och supporterkultur

“Peking” har kommit att bli en symbol för klubbens stolthet och särart. Det ger IFK Norrköping en unik identitet som skiljer dem från andra klubbar och gör att de sticker ut i svensk fotboll. Supportrarna, som kallas “Peking Fanz”, är oerhört stolta över smeknamnet och anser att det bidrar till en stark samhörighet bland fansen.

Över åren har smeknamnet “Peking” även blivit en del av klubbens marknadsföring och varumärke. Det återfinns på souvenirer, matchprogram och i olika sammanhang kring klubben. Smeknamnet har även gett upphov till en rad kreativa och humoristiska ramsor och sånger som sjungs av supportrarna under matcherna.

Annons: Se ditt Klimatavtryck gratis - på bara 5 minuter hos Climatehero!