Varför kallas AIK för “Gnaget”?

Allmänna Idrottsklubben, mer känt som AIK, har under årens lopp kommit att förknippas starkt med sitt distinkta smeknamn – “Gnaget”. Denna benämning är en djupt rotad del av klubbens identitet, ett begrepp som återkommer gång på gång, från supportrars hejarop till tidningsrubriker. Trots dess frekventa användning är ursprunget till smeknamnet något av en gåta, med flera konkurrerande teorier som sträcker sig över decennier av klubbens historia.

En titt på teorierna bakom smeknamnet “Gnaget”

En teori om smeknamnets ursprung knyter an till klubbens ekonomiska svårigheter under 1920-talet. Det hävdas att AIK, då en liten och fattig klubb, inte hade råd att köpa nya spelartröjor efter varje säsong. De svarta tröjorna tvättades så många gånger att färgen successivt bleknade och tröjorna blev snarare råttfärgade än svarta. Därav föddes smeknamnet “Gnaget”.

“Gnagande” till poäng och fastställande av smeknamnet

En annan teori som förklarar smeknamnets ursprung är kopplad till klubbens prestationer under säsongen 1928/1929. Det berättas att AIK “gnagde” till sig poäng efter poäng och lyckades genom detta hålla sig kvar i Allsvenskan. Efter 1929, när AIK började värva spelare från andra klubbar, hjälpte en skapelse av Karlbergsfantasten Axel Hamberg till att ytterligare förstärka smeknamnet. Han skapade organisationen “AIK-hatets vänner”, vars klubbmärke inkluderade en liten råtta som symboliserade AIK.

Källan till motstridigheterna – Den tidiga förekomsten av smeknamnet

Den stora motstridigheten med dessa teorier är att smeknamnet “Gnaget” redan nämns i idrottstidningen Nordiskt Idrottslif år 1914, långt innan de händelser som teorierna pekar på. Detta mysterium gör att ursprunget till smeknamnet förblir oklart och ger upphov till ännu mer spekulationer kring klubbens historia.

Annons: Se ditt Klimatavtryck gratis - på bara 5 minuter hos Climatehero!