Varför kallas Hammarby för “Bajen”?

Hammarby Fotboll, en klubb med stor supporterkultur och passionerade fans, är vida känt under smeknamnet “Bajen”. Historien bakom detta smeknamn sträcker sig tillbaka till 1940-talet och är tätt sammanvävd med klubbens ishockeyframgångar samt en engelsk resa. Låt oss dyka djupare in i historien och betydelsen av smeknamnet “Bajen” för Hammarby och dess supportrar.

En resa till England och “Hammarbaj”

Ursprunget till smeknamnet “Bajen” kan härledas till en resa som en av Hammarbys spelare, Stig Emanuel “Stickan” Andersson, gjorde till England år 1946. Under resan började Stickan att uttala Hammarby på engelska, vilket lät som “Hammarbaj”. Detta uttal fångade snabbt upp av hans lagkamrater och supportrar och kom så småningom att utvecklas till smeknamnet “Bajen”.

Ishockeyframgångar och klubbens publikdrag

Det är värt att nämna att Hammarby under denna tid var känt som ett populärt publiklag, mycket tack vare sin framgångsrika ishockeysektion. Ishockeylaget vann åtta SM-guld mellan 1932 och 1951, vilket bidrog till att stärka klubbens anseende och locka allt fler supportrar till fotbollssektionen.

“Bajen” har kommit att bli en viktig del av Hammarbys identitet och supporterkultur. Det ger klubben en unik karaktär som skiljer den från andra fotbollsklubbar och bidrar till att stärka banden mellan supportrarna och laget. Hammarby-fansen, ofta kallade “Bajenland”, är oerhört stolta över smeknamnet och anser att det bidrar till en stark samhörighet bland supportrarna.

Annons: Se ditt Klimatavtryck gratis - på bara 5 minuter hos Climatehero!