Varför heter Spaniens högstaliga La Liga?

red, yellow, and white concrete stairs

La Liga, känd för sitt officiella namn La Liga Santander av sponsringsskäl, är den högsta nivån av professionell fotboll i Spanien. Men vad betyder La Liga och hur kom det sig att ligan fick detta namn?

Snabblänkar till innehållet

Ordets betydelse

På spanska betyder “La Liga” helt enkelt “Ligan”. Användningen av bestämd artikel “La” före “Liga” betecknar att det är den främsta eller mest framstående ligan, vilket i det här fallet är den högsta divisionen av professionell fotboll i Spanien.

Historisk bakgrund

La Liga etablerades officiellt 1929 och har sedan dess varit Spaniens främsta fotbollsliga. Innan La Liga skapades var det spanska mästerskapet mindre formaliserat, med olika turneringar och cuper som ägde rum i olika regioner i landet.
När La Liga bildades var namnet enkel och direkt, vilket indikerade att detta var den främsta fotbollsligan i Spanien. Detta var i linje med traditionen i många andra europeiska länder, där namnen på de bästa fotbollsligorna ofta är enkla och direkt beskriver ligans status. I La Ligas fall är namnet dessutom passande, eftersom ligan verkligen är “ligan” när det gäller professionell fotboll i Spanien.

Så “La Liga” är ett namn som är både enkelt och informativt, vilket tydligt indikerar ligans status som den högsta nivån av professionell fotboll i Spanien. Genom åren har namnet blivit synonymt med spansk toppfotboll och fortsätter att vara så även idag.

Annons: Se ditt Klimatavtryck gratis - på bara 5 minuter hos Climatehero!