Varför heter UEFAs turnering Conference League?

white blue soccer ball on green grass field during daytime

UEFA Conference League är en av de tre stora fotbollsturneringarna som arrangeras av Union of European Football Associations (UEFA). Det här är en turnering som kan ses som den tredje i rangordning efter Champions League och Europa League. Men vad står Conference för i detta sammanhang?

Snabblänkar till innehållet

Ordets betydelse

Ordet “conference” kommer från det latinska ordet “conferentia”, vilket betyder att föra samman. I ett idrottsligt sammanhang kan det betyda att föra samman lag från olika ligor, divisioner eller regioner för att tävla mot varandra.

Historisk bakgrund

UEFA Conference League, som lanserades säsongen 2021/2022, är utformad för att ge fler klubbar från olika europeiska länder chansen att tävla i en stor internationell turnering. Namnet “Conference League” verkar spegla detta mål, eftersom “conference” antyder en sammankomst av många olika parter, i det här fallet fotbollsklubbar från olika nationer.
Det är inte ovanligt att se termen “conference” användas inom sport för att beteckna en gruppering av lag, ofta baserat på geografisk placering. Till exempel i amerikansk professionell sport, där termen används i både National Football League (NFL) och National Basketball Association (NBA).

Slutligen kan det också vara värt att notera att “conference” på engelska ofta används för att hänvisa till stora möten eller sammankomster, vilket skulle kunna ge en ytterligare koppling till idén om att samla europeiska fotbollsklubbar för att tävla i en gemensam turnering.

Annons: Se ditt Klimatavtryck gratis - på bara 5 minuter hos Climatehero!