Varför kallas Belgiens landslag för “Les Diables Rouges”?

Belgiens landslag i fotboll, en av Europas mest spännande och talangfulla trupper, bär stolt smeknamnet “Les Diables Rouges”, eller “De Röda Djävlarna” på svenska. Detta fängslande smeknamn, som är starkt förankrat i lagets identitet och supporterkultur, har en intressant historia som sträcker sig över ett sekel tillbaka i tiden.

Ursprunget till smeknamnet “Les Diables Rouges”

Smeknamnet “Les Diables Rouges” har sina rötter i de tidiga åren av det belgiska landslagets historia. Det sägs att smeknamnet myntades efter en viktig match mot Nederländerna den 29 april 1906. I den matchen bar de belgiska spelarna röda tröjor som en del av sin matchdräkt, och deras imponerande prestation på planen gav upphov till smeknamnet.

En belgisk sportjournalist vid namn Pierre Walckiers bevittnade matchen och var så imponerad av de belgiska spelarnas insats att han använde uttrycket “Diables Rouges” i sin matchrapport. Smeknamnet spred sig snabbt bland supportrar och media, och det dröjde inte länge innan det blev synonymt med det belgiska landslaget.

Smeknamnets betydelse för lagets identitet och supporterkultur

Genom åren har smeknamnet “Les Diables Rouges” blivit en viktig del av det belgiska landslagets identitet och en källa till stolthet för både spelare och fans. Det ger laget en unik karaktär och stärker banden mellan supportrarna och spelarna. Fansen, som kallas “Belgian Red Devils”, är stolta över smeknamnet och använder det för att visa sitt engagemang och stöd för landslaget.

Smeknamnet “Les Diables Rouges” har även kommit att bli en integrerad del av landslagets marknadsföring och varumärke. Det återfinns på souvenirer, matchprogram och i olika sammanhang kring landslaget. Genom att använda smeknamnet i sin kommunikation understryker det belgiska fotbollsförbundet landslagets långa historia och traditioner.

Annons: Se ditt Klimatavtryck gratis - på bara 5 minuter hos Climatehero!