Målstolparnas utveckling – från H-formade till dagens målbur

white goalie net on green grass field

Fotboll är en sport som har spelats i århundraden och som har utvecklats över tiden. En del av spelet som vi kanske tar som självklar idag har genomgått betydande förändringar – nämligen målstolpen. Eller målburen.

Fotbollens ursprung och de första målstolparna

Fotbollens ursprung kan spåras hela vägen tillbaka till antika civilisationer där den spelades i olika former med hjälp av en boll gjord av djurblåsor eller läder. De första exemplen på ett spel som liknar modern fotboll tillskrivs Handynastin i Kina (206 f.Kr. – 220 e.Kr.), där det var känt som “cuju”. Spelet var också populärt i Rom, där det kallades “harpastum”, och i antikens Grekland, där det kallades “episkyros”.

Målstolparna i denna variant av dagens fotboll var gjorda av H-formade pålar eller stolpar, som användes för att markera gränserna för spelplanen och målen. Bollen sparkades genom utrymmet mellan de två stolparna för att göra mål, och matchen vanns precis som idag av det lag som gjorde flest mål.

Modern fotboll och införandet av “ribban”

Dagens fotboll började ta form på 1800-talet och med bildandet av olika nationella och internationella styrande organ och standardisering av regler. De H-formade målstolparna ersattes med rektangulära ramar, som sedan försågs med en tvärbalk för att göra målburens gränser lättare att urskilja. Ribban introducerades i slutet av 1800-talet och blev snabbt en standard för hur ett mål skulle se ut.

Målstolpar i metall och aluminium

Sedan dess har målstolparna fortsatt att genomgå flera designändringar för att förbättra deras funktionalitet och hållbarhet. I början av 1900-talet gjordes målstolpar av trä, vilket gjorde dem benägna att gå sönder och ruttna. På 1950-talet började man istället att tillverka målstolpar av metall, vilket gjorde dem mer hållbara och motståndskraftiga mot väder och vind.

På 1980-talet gjordes målstolpar om för att vara lättare och bärbara genom att istället göra dom i aluminium. Dessa målstolpar var lättare att flytta och sätta upp, vilket gjorde dem lämpliga för användning på olika platser.

Under 2000-talet har målstolpar fortsatt att utvecklas, med introduktionen av nya material och teknologier. Moderna målstolpar är gjorda av höghållfast stål eller kompositmaterial, vilket gör dem starkare och mer hållbara än någonsin tidigare. De finns också varianter som är utrustade med avancerade funktioner som LED-lampor, som hjälper spelare och domare att se bollen i svagt ljus.

Annons: Se ditt Klimatavtryck gratis - på bara 5 minuter hos Climatehero!