Vad betyder rollen för position nummer 9 i fotboll?

yellow and black soccer ball

Numera när man pratar om “nian” i ett fotbollslag handlar det inte alltid om vilket nummer spelaren har på ryggen utan snarare vilket position man har i anfallet. Spelare som används i positionen nia ska helst vara kända för sin spetsförmåga att göra mål och vara en riktig “killer” inne i boxen. Historiskt har tröja nummer 9:a burits av lagets centertank.

Nummer 9:s taktiska ansvar

Huvudansvaret för nummer 9 är kort och gott att göra mål. Detta innebär också att vara den som ligger längst fram i anfallet, springa i djupled bakom försvaret och se till att vara i straffområdet när bollen kommer dit. Förutom att vara lagets målskytt kan nummer 9 också förväntas agera targetspelare i vissa situationer och hålla i bollen för att sen sätta upp sina lagkamrater i spel.

Den moderna nummer 9:s roll har utvecklats

I modern fotboll har rollen som nummer 9 utvecklats. Många lag använder nu ett mer flytande anfallssystem som inte är lika statistik. Med fler positionsbyten blir resultatet att nians roll inte är lika tydlig som tidigare.

Vad är en falsk Nia (9:a)?

En del av utvecklingen innebär att en ny typ av position har utvecklats nämligen en så kallad “falsk nia”. En falsk nia ska fortfarande ligga i höjd med motståndarlagets backlinje men kan också droppa ner mot mittfältet för ta emot boll och därmed skapa ett numerärt övertag. Det ställer högre krav på spelaren att vara duktig med fötterna.

Annons: Se ditt Klimatavtryck gratis - på bara 5 minuter hos Climatehero!