OS 1936 – “Japaner, japaner, japaner” –

Så lät det när Sven Jerring kommenterade Sverige – Japan i OS i Berlin 1936. Ett av tidernas mest kända svenska radioreferat. Och mycket mer än så för svensk del finns det dessvärre inte att komma ihåg.

Ut redan i första omgången

Matchen i den första omgången skulle på förhand vara en enkel sak för svenskarna. Och visst började det bra. 2-0 i paus efter att AIK-spelaren Erik Persson gjort både målen. De flesta trodde att saken var klar men i andra halvlek kom japanerna ut och fick till en snabb reducering. Kvitteringen kom i 62:a minuten. Sverige låg sedan på ordentligt för ett ledningsmål men när Japan gjorde “sitt enda anfall på en hel kvart” stod det plötsligt 3-2.

Lyssa på Sven Jerrings kända referat från Sveriges Radio

“Och så japaner, japaner, japaner. Japanska försvarare – de är små men det är sannerligen, de är hårda. Två bollar på plan, en ska användas. Det är en halv minut kvar. Jag är rädd att vi måste uppge allt hopp..

Japan leder med 3-2. Alla spelarna utom Bergqvist är på den japanska sidan av planen. Man tror inte sina ögon. Det är obeskrivligt. Det kan inte talas om en gång. Det var den underligaste match jag sett i hela mitt liv.….

Japaner, japaner, försvarande japaner, från sig vilt slående japaner och lika vilt angripande svenskar. Japaner som hoppar, japaner som kastar sig, japaner som fläker sig. Japaner som gör allt för att ta segern åt Nippon. Och svenskar, svenskar som kämpat redligen men som nu är slagna.

Sven Jerring OS 1936 Sverige – Japan 2-3

Italien vann – Norges enda medalj i mästerskap

Japan skulle sedan åka ut direkt i omgången efteråt där Italien vann med hela 8-0. Italienarna gick sedan och vann hela turneringen efter att ha slagit Österrike med 2-1 i finalen. Noterbart är att Norge faktiskt kom trea. Bronsmedaljen är Norges enda på herrsidan i ett mästerskap.