Fotbolls OS 1908 – Den första internationella fotbollsturneringen

OS 1908 i London var inte bara den första stora internationella fotbollsturneringen utan även en av de konstigaste.

Åtta lag skulle medverka – varav två från Frankrike

Formatet på turneringen var att åtta olika lag skulle delta och det hela skulle starta med fyra stycken kvartsfinaler. Det var inte helt lätt att få tävlande nationer så Frankrike fick täcka upp med ett extralag(!).

Kort innan start i oktober 1908 drog sig dock Ungern ut pga “Bosnienkrisen”. Även Böhmen skulle ha varit med men var tvungna att tacka för sig då man förlorade sitt medlemskap i FIFA.

För att lösa situation gick därför Frankrike A och Nederländerna direkt vidare till Semifinal utan att ha spelat en match. De två återstående kvartsfinalerna spelades mellan Storbritannien – Sverige och Danmark – Frankrike B.

Väldigt målrika kvartsfinaler

Det svenska laget hade spelat sin allra första landskamp tidigare under sommaren mot Norge där man vunnit med hela 11-3. Det var därför sannolikt en förväntansfull svensk trupp på 14 man som gick ut på nybyggda White City Stadium den 20 oktober. En arena som ingen av de svenska spelaren varit nära att ha sett eller spelat på innan.

När den engelska hemmadomaren John Ibbotson blåste i sin pipa var matchen över knappt innan den hunnit börja. Laget från Storbritannien, som bestod enbart utav engelska amatörspelare, var både ett och två nummer för stora. Det hela slutade med brakförlust och 12-1 är faktiskt fortfarande Sveriges största förlust genom tiderna. Sveriges tröstmål gjordes i den 65:e minuten av högerinnern Gustaf Bergström hemmahörande i Örgryte IS.

Efter matchen ska engelsmännen ha blivit förvånade över svenskarna artighet – det svenska laget utbrast nämligen tre rungande “Hurra!” för att gratulera sina motståndare till segern.

I den andra kvartsfinalen vann Danmark över Frankrike B med hela 9-0.

Frankrike drar sig ur OS-fotbollen

Målkalaset från kvartsfinalerna skulle fortsätta även i semifinalen. Storbritannien som bara fick en dags vila slog ut Nederländerna med 4-0 efter att Harry Stapley gjort alla fyra målen.

I den andra semifinalen tog sig det danska laget nu an Frankrikes förstalag. Danskarna rivstartade matchen och efter bara 6 minuter hade man hunnit med att göra 3 mål – alla av Sophus Nielsen . Trots att fransmännen reducerade i den 16:e minuten genom Emile Sartorius kunde de rödvita fortsätta ösa på och gick komfortabelt till havtidsvila med en 6-1 ledning.

I den andra halvleken behövde Nielsen 7 minuter på sig innan han på nytt lyckades med att göra ett Hattrick. Till slut blev det hela 17-1 och Sophus Nielsen gjorde hela 10 av dessa – den förste någonsin att göra 10 mål i en landskamp.

John Cameron, en före detta spelare, noterade i sin rapport om turneringen att fransmännens prestation kan ha berott på rökningen. 

 “Det som slog en med den franska sidan var att de var för artiga och för förtjusta i att röka den eviga cigaretten. Dom rökte hela vägen fram till matchstart. I halvtid och efter slutsignal….Vad annorlunda med våra sidor! Själv rökte jag aldrig en eller två dagar innan en viktig match….Det är omöjligt från deras två uppvisningar att tro att spelet någonsin kommer att göra stora framsteg i Frankrike.”

John Cameron, en före detta spelare som 1908 skrev boken Association Football and How to Play It.

Hur fransoserna hanterade det hela? Ja – chocken och skamen efter att först ha förlorat stort med B-laget för att sedan bli förnedrade med A-laget gjorde att man fick nog och skickade hem truppen.

Sverige direkt från kvartsfinal till bronsmatch

Tanken från början var att förlorarna i kvartsfinalen skulle göra upp med förlorarna i semifinalen om en plats i bronsmatchen i en “sidoturnering”. Av denna blev det dock inget av eftersom både Böhmen och Ungern dragit sig ur innan start och för att Frankrike nu åkt hem med sin två landslag. Istället blev det en direkt avgörande bronsmatch mellan de enda kvarvarande lagen Sverige och Nederländerna.

Matchen innehöll enbart 2 mål. Dessvärre för Sveriges del gjorde Nederländerna båda. Ett konstigt OS slutade därmed med en fjärdeplats. Ett bra resultat med tanke på att Sverige endast avverkat 2 matcher med målskillnaden 1-14.

Hur det gick i finalen? Den vann Storbritannien med 2-0.

Sveriges trupp i OS 1908

SpelareKlubbPosition
Oscar BengtssonÖrgryte ISMålvakt
Åke FjästadIFK StockholmHögerback
Theodor "Todde" MalmAIKVänsterback
Sven "Bleddy" OlssonÖrgryte ISHögerhalv
Hans LindmanIFK UppsalaCenterhalv
Olle OhlssonIFK EskilstunaVänsterhalv
Sune AlmkvistIFK UppsalaHögerytter
Gustaf BergströmÖrgryte ISHögerinner
Karl "Köping" GustafssonIFK KöpingCenterforward
Sven "Generalen" OhlssonMariebergs IKVänsterinner
Karl AnsénAIKVänsterytter
Walter LidénIFK GöteborgVänsterhalv
Arvid FagrellIFK GöteborgHögerytter
Nils AnderssonIFK GöteborgVänsterback
Annons: Se ditt Klimatavtryck gratis - på bara 5 minuter hos Climatehero!