Från det första damfotbollsförbundet till dagens Women’s Super League

photo of brown concrete house

Damfotboll har en lång och fascinerande historia som sträcker sig tillbaka till slutet av 1800-talet. Men trots att damfotboll har funnits i över ett sekel så var det inte förrän i modern tid som damfotbollsförbund började bildas för att ge röst åt kvinnliga fotbollsspelare och utveckla sporten. I den här artikeln tar vi en titt på det första damfotbollsförbundet och dess betydelse för damfotbollens utveckling.

Women’s Football Association grundas i England 1969

Det första damfotbollsförbundet i världen grundades i England år 1969, med det officiella namnet Women’s Football Association (WFA). WFA bildades efter en kamp på flera årtionden för att erkänna damfotbollen som en legitim sport, med lika möjligheter och rättigheter som herrfotbollen.

Trots att damfotboll spelats i England i mer än 70 år vid denna tidpunkt, var det fortfarande en sport som mötte mycket motstånd och fördomar. Det var svårt för kvinnor att hitta platser att spela på och det fanns få organiserade ligor eller turneringar. Och trots att damfotboll lockade stora publikmassor så var det svårt för lag att hitta sponsorer eller finansiellt stöd.

Förbundet arbetade för att utveckla en enhetlig uppsättning regler, organisera turneringar och matcher samt att främja damfotbollen genom utbildning och utveckling av spelare.

Den första ligan i damfotboll 1972

Ett av WFA:s största initiativ var att skapa en nationell liga för damfotboll. Detta var något som saknades tidigare och som hindrade utvecklingen av damfotbollen. År 1972 lanserade WFA den första nationella ligan för damfotboll, som kallades “Women’s National Football League” (WNFL). Ligan bestod av sex lag och fick stort stöd från media och allmänheten. WNFL var en stor framgång och bidrog till att öka intresset för damfotbollen i England.

WFA arbetade också för att sprida damfotbollen till andra länder och stödja bildandet av damfotbollsförbund i andra delar av världen. År 1971 grundades det första internationella damfotbollsförbundet, International Women’s Football Federation (IWFF), och WFA spelade en viktig roll i dess etablering.

WFA fortsatte att arbeta för att främja damfotbollen i England och utveckla sporten internationellt under 1970- och 1980-talen. År 1983 gick WFA samman med det nybildade English Schools’ Football Association Women’s Committee och bildade en ny organisation, The Women’s Football Association (WFA). Den nya organisationen hade en starkare struktur och större resurser för att stödja damfotbollen.

Damernas första VM i fotboll spelas 1991

Under 1990-talet genomgick damfotbollen en stor förändring med ökad professionalisering och större uppmärksamhet från media och allmänheten. Den första FIFA Women’s World Cup-turneringen spelades år 1991 och bidrog till att öka intresset för damfotbollen ytterligare.

I takt med att damfotbollen har vuxit har också antalet damfotbollsförbund runt om i världen ökat. Idag finns det över 170 damfotbollsförbund över hela världen, vilket är en tydlig indikation på damfotbollens globala popularitet och betydelse.

Women’s Super League (WSL) införs 2010

Women’s Super League (WSL) är den högsta serien i det engelska damfotbollssystemet och har sedan sitt införande förändrat förutsättningarna för kvinnor att spela fotboll. Ligan grundades år 2010 och är en av de mest framgångsrika damfotbollsligorna i världen. Ligan består av 12 lag och varje lag möter varandra två gånger under säsongen.

WSL har sett en snabb tillväxt de senaste åren, med en ökning av intresset från media, sponsoravtal och publikintresse. Ligan har också sett en ökning av antalet professionella spelare, med flera stora klubbar som har investerat i damfotbollen och anställt professionella spelare och tränare.

WSL har infört minimilön

Women’s Super League har också varit en föregångare inom jämställdhet inom fotbollen. Ligan var den första fotbollsligan i Storbritannien att erbjuda spelarna en minimilön, och den första att införa en lika lönepolicy för män och kvinnor inom ligan. Ligan har också varit ledande i arbetet för att främja mångfald och inkludering inom fotbollen, med initiativ som Rainbow Laces-kampanjen som stöder HBTQ-rättigheter.

WSL är en viktig del av damfotbollen och bidrar till att stärka sportens status och popularitet. Med fortsatt tillväxt och utveckling, kan WSL förväntas fortsätta att locka fler stora klubbar, sponsorer och publik till damfotbollen i England och runt om i världen.

Här kan du se publiksnittet i Women’s Super League.

Framöver spås allt fler damspelare även utanför de största lagen i större utsträckning precis som herrar kunna förverkliga sin dröm och leva som fotbollsproffs på heltid.

Annons: Se ditt Klimatavtryck gratis - på bara 5 minuter hos Climatehero!