Den första damfotbollsmatchen spelades i Skottland 1881

green grass on mountain under white cloudy sky

Den första dokumenterade matchen i damfotboll ägde rum i Skottland den 7 maj 1881. Matchen spelades mellan två lag bestående av arbetande kvinnor från Dunfermline och Edinburgh.

Snabblänkar till innehållet

Matchen var en del av en välgörenhetsturnering arrangerad av Rosebery Charity Cup, som samlade in pengar för att stödja fattiga familjer. Damfotboll var relativt okänt vid den tiden, men arrangörerna bestämde sig ändå för att inkludera en match för kvinnliga fotbollsspelare som en del av turneringen.

10 000 åskådare såg den historiska matchen

Trots den begränsade uppmärksamheten som matchen fick lyckades den locka en stor publik. Matchen spelades på Cartha Queen’s Park Rugby Ground i Glasgow och det uppges att över 10 000 personer närvarade. Detta var en anmärkningsvärd bedrift, särskilt med tanke på att damfotboll vid denna tid var mycket ovanligt och kvinnor ansågs inte lämpliga för fysisk aktivitet.

Matchen var en hård kamp som slutade 0-0. Det finns inte mycket information om själva matchen eller hur spelarna spelade, men det är känt att matchen inte spelades enligt samma regler som herrfotboll. Istället använde lagen regler som var speciellt anpassade för kvinnor.

Efter matchen fortsatte damfotboll att växa, särskilt i Storbritannien men det dröjde tills 1971 innan den första officiella landskampen i damfotboll mellan England och Skottland spelades. Sedan dess har sporten fortsatt att växa och idag spelas damfotboll runt om i världen på både amatör- och professionell nivå.

Annons: Se ditt Klimatavtryck gratis - på bara 5 minuter hos Climatehero!