Maradona och Guds hand i Mexico-VM 1986

man in gray crew neck t-shirt

VM 1986 i Mexiko kom att bli mästerskap som alltid kommer att ha en framträdande plats i fotbollens historia. 24 lag från hela världen samlades för att tävla i sportens största evenemang. Bland dem fanns Argentina, ledd av deras kontroversiella stjärnspelare, Diego Maradona.

Snabblänkar till innehållet

Ett av de mest minnesvärda ögonblicken från turneringen var det numera vida kända händelsen “Guds Hand”. Detta kontroversiella mål, där Maradona använde sin hand för att slå bollen i nätet, gjordes i kvartsfinalen mellan Argentina och England.

Men Maradonas genialitet på planen begränsades inte bara detta mål. Han fortsatte med att göra “Århundradets mål” bara några minuter senare, en soloinsats som visade upp hans otroliga dribblingsskicklighet och befäste hans plats i VM-historien. Detta mål, i kombination med hans dominerande prestation under hela turneringen, hjälpte till att driva Argentina till seger och deras andra VM-titel.

Målet “Guds hand” är fortfarande en symbol för skicklighet och kontroverser i fotbollsvärlden. Maradonas inverkan på sporten, och VM 1986, är obestridlig, och hans plats i fotbollshistoriens är för alltid säkerställd. Än idag är målet “Guds hand” ihågkommet och anses trots dess kontroversialtet som ett av de största ögonblicken i världscupens historia.

Annons: Se ditt Klimatavtryck gratis - på bara 5 minuter hos Climatehero!