Varifrån kommer uttrycket “They think it’s all over; it is now”?

Uttrycket “They think it’s all over; it is now” är ett känt engelskt citat från fotbollshistorien, men vad är historien bakom dessa ord och i vilket sammanhang yttrades de? I den här artikeln dyker vi in i bakgrunden till detta berömda citat och hur det kom att bli en symbol för en av de mest minnesvärda ögonblicken i engelsk fotboll.

VM-finalen i England 1966

Citatet “They think it’s all over; it is now” myntades av den brittiske kommentatorn Kenneth Wolstenholme under finalen i världsmästerskapet i fotboll 1966. Matchen spelades mellan England och Västtyskland på Wembley Stadium i London den 30 juli 1966 och är en av de mest ikoniska och omtalade fotbollsmatcherna i historien.

England ledde med 3-2 när det återstod några sekunder av matchen. Det var då som Wolstenholme, som kommenterade matchen för BBC, yttrade det berömda citatet. I samma ögonblick som han sa “They think it’s all over”, gjorde Geoff Hurst sitt tredje mål för England, vilket ledde till att Wolstenholme avslutade med att säga “it is now”. Målet gav England en 4-2-seger och deras första – och hittills enda – världsmästerskapstitel.

Citatets betydelse och inverkan

“They think it’s all over; it is now” har sedan dess blivit en symbol för engelsk fotboll och minnet av landets största triumf. Det har också kommit att användas i andra sammanhang för att beskriva en situation där något är på väg att avslutas, eller när en seger är nära. Uttrycket har fått sådan betydelse att det till och med blev namnet på en populär brittisk sportpanel-tv-show som sändes under 1990-talet och 2000-talet.

Uttrycket påminner inte bara om en stor fotbollshändelse, utan också om den spänning och dramatik som sporten kan erbjuda. Det fångar den känsla av triumf och eufori som kan uppstå när ett lag vinner en viktig match eller turnering.

Ett bestående arv

Mer än ett halvt sekel efter att Kenneth Wolstenholme yttrade orden “They think it’s all over; it is now” lever citatet vidare som en del av fotbollshistorien och engelsk kultur. Det har blivit en symbol för engelsk fotbolls största triumf och en påminnelse om att fotboll kan skapa oförglömliga och dramatiska ögonblick.

Även om det har gått många år sedan VM 1966, fortsätter citatet att än idag leva kvar i våra minnen och återkomma med jämna mellanrum.

Annons: Se ditt Klimatavtryck gratis - på bara 5 minuter hos Climatehero!