Varför säger man “Football’s coming home” i England?

Uttrycket “Football’s coming home” är nära förknippat med engelsk fotboll och används för att uttrycka hopp och optimism inför stora turneringar där det engelska landslaget deltar. Men vad är historien bakom detta populära uttryck, och hur kom det att bli en slogan för engelska fotbollsfans? I den här artikeln utforskar vi ursprunget till “Football’s coming home” och dess betydelse för engelska fotbollssupportrar.

Ursprunget till uttrycket

“Football’s coming home” kommer från låten “Three Lions”, som skrevs och framfördes av komikerna David Baddiel och Frank Skinner tillsammans med musikgruppen The Lightning Seeds. Låten släpptes 1996 som den officiella sången för det engelska fotbollslandslaget inför Europamästerskapet i fotboll, som hölls i England samma år.

Låten och dess refräng “Football’s coming home” fångade känslan av optimism och hopp inför turneringen, eftersom det var första gången som England var värd för en stor fotbollsturnering sedan världsmästerskapet 1966, då de också vann titeln. Uttrycket syftar även på att fotbollen anses ha sitt ursprung i England, och att sporten skulle “återvända hem” när en stor turnering ägde rum i landet.

Betydelsen av “Football’s coming home”

Uttrycket “Football’s coming home” har blivit en kär slogan för engelska fotbollsfans, som sjunger och ropar det under stora turneringar. Det har kommit att symbolisera optimism, hopp och en känsla av nationell stolthet, eftersom fansen önskar att det engelska landslaget ska vinna och återigen få uppleva den triumf som man erfor under VM 1966.

Uttrycket används även för att påminna om den historia och tradition som engelsk fotboll har. Fotbollen anses ha sina rötter i England, och “Football’s coming home” är en hyllning till landets arv som sportens födelseplats.

En ständigt aktuell slogan

Trots att låten “Three Lions” och uttrycket “Football’s coming home” ursprungligen skapades inför Europamästerskapet 1996, har de fortsatt att vara populära bland engelska fotbollsfans under senare turneringar. Sången och sloganen har kommit att bli en symbol för engelsk fotboll och används ofta för att uttrycka hopp och förväntan inför stora matcher och turneringar där det engelska landslaget deltar.

Annons: Se ditt Klimatavtryck gratis - på bara 5 minuter hos Climatehero!