Varifrån kommer smeknamnet “The Gunners” för Arsenal?

Arsenal FC, en av Englands mest framgångsrika fotbollsklubbar, bär stolt smeknamnet “The Gunners”. Detta smeknamn har djupa rötter i klubbens historia och grundande, med starka kopplingar till Royal Arsenal, en vapenfabrik som låg i Woolwich, sydöstra London. Här följer en inblick i hur smeknamnet “The Gunners” uppstod och dess betydelse för Arsenal och dess fans.

Historiska rötter – Kopplingen till Royal Arsenal

Arsenal FC:s historia sträcker sig tillbaka till 1886, då klubben grundades av arbetare från Royal Arsenal. Den här vapenfabriken var en betydande arbetsgivare i Woolwich, och dess arbetare beslutade att bilda en fotbollsklubb. Klubben döptes först till “Dial Square”, efter en av fabrikens verkstäder. Senare samma år bytte klubben namn till “Royal Arsenal”, och 1893 ändrades namnet igen till “Woolwich Arsenal”.

Under åren som följde genomgick klubben ytterligare namnändringar och flyttar, men kopplingen till Royal Arsenal och dess arbetare förblev stark. När klubben flyttade till Highbury 1913 och blev “Arsenal FC”, behölls smeknamnet “The Gunners” som en hyllning till klubbens rötter och ursprungliga grundare.

En ikonisk symbol – Kanonen i Arsenals emblem

En av de mest igenkännliga symbolerna för Arsenal FC är kanonen som pryder klubbens emblem. Kanonen representerar klubbens koppling till Royal Arsenal och dess verksamhet inom vapentillverkning. Emblemets design har förändrats flera gånger genom åren, men kanonen har alltid funnits med som en central och ikonisk del av symboliken.

Den första versionen av klubbens emblem, som infördes 1888, innehöll tre kanoner. Den nuvarande designen, som infördes 2002, har en stiliserad kanon som pekar österut, vilket sägs symbolisera en ny gryning och en framåtblickande vision för klubben. Kanonen är inte bara en symbol för klubbens historia, utan också en källa till stolthet och samhörighet för fansen.

För fansen är smeknamnet “The Gunners” en viktig del av Arsenals identitet. Det är en symbol för klubbens historia och dess koppling till Woolwich och Royal Arsenal. Fansen använder stolt smeknamnet när de hejar på sitt lag, och det har blivit en del av supporterkulturen kring klubben.

Annons: Se ditt Klimatavtryck gratis - på bara 5 minuter hos Climatehero!