Varför kallas Spaniens landslag för “La Roja”?

Spaniens landslag i fotboll går ofta under smeknamnet “La Roja”, vilket betyder “De Röda” på svenska. Men varför har de fått just detta smeknamn? Det har en tydlig förklaring som har att göra med landslagets färgstarka historia och identitet.

Färgen på landslagets matchställ

Det mest uppenbara skälet till varför Spaniens landslag kallas för “La Roja” är färgen på deras matchställ. Den röda färgen är en central del av Spaniens landslagsdräkt och har varit det i många år. Landslaget bär röda tröjor, blå shorts och röda strumpor under sina matcher. Den röda färgen representerar styrka och passion, vilket har blivit kännetecken för det spanska landslaget, både på och utanför planen.

Historisk koppling till Spaniens flagga

En annan anledning till smeknamnet “La Roja” är dess historiska koppling till Spaniens flagga. Den spanska flaggan består av tre horisontella band – två röda och ett bredare gult band i mitten – samt landets statsvapen till vänster. Den röda färgen i flaggan symboliserar det spanska kungariket Castilla, som var en av de viktigaste rikena på den Iberiska halvön under medeltiden. Genom att bära röda matchtröjor, hyllar det spanska landslaget landets rika historia och traditioner.

La Rojas dominans och framgångar

Smeknamnet “La Roja” har fått ännu större betydelse under 2000-talet, då Spanien har upplevt en period av stor framgång inom internationell fotboll. Mellan 2008 och 2012 dominerade det spanska landslaget världsfotbollen och vann tre stora titlar i rad: Europamästerskapet 2008, Världsmästerskapet 2010 och Europamästerskapet 2012. Denna period av dominans och framgångar har ytterligare förstärkt bilden av “La Roja” som en av världens mest framstående och respekterade fotbollsnationer.

Sammanfattningsvis är Spaniens landslag känt som “La Roja” på grund av den röda färgen på deras matchställ, den historiska kopplingen till Spaniens flagga och deras framgångar på fotbollsplanen. Smeknamnet har blivit synonymt med styrka, passion och framgång och förmedlar det spanska landslagets identitet och stolthet.

Annons: Se ditt Klimatavtryck gratis - på bara 5 minuter hos Climatehero!