Varför kallas Englands landslag för “Three Lions”?

people walking on street during daytime

Englands fotbollslandslag är känt världen över under smeknamnet “Three Lions”, eller “Tre lejon” på svenska. Men var kommer detta smeknamn från och vilken betydelse har det för engelsk fotboll? Svaret finns i Englands historia och dess kungliga vapen.

Lejonen och det engelska kungavapnet

Orsaken till smeknamnet “Three Lions” kan härledas till det engelska kungavapnet, som innehåller tre gyllene lejon på en röd bakgrund. Lejonen har använts som symbol för engelska monarker sedan 1100-talet och representerar styrka, mod och majestät. Det första lejonet infördes i kungavapnet av kung Rikard I, även känd som Rikard Lejonhjärta, som en symbol för hans mod i strid och hans starka ledarskap.

Antalet lejon i kungavapnet har genom historien förändrats och utseendet har varierat, men den nuvarande versionen med tre lejon har använts sedan 1300-talet och har kommit att bli en stark symbol för England och dess historia.

Symboliken bakom “Three Lions” inom engelsk fotboll

Utöver att vara ett smeknamn för det engelska fotbollslandslaget, är “Three Lions” även en del av Englands Fotbollsförbunds (FA) emblem. Lejonen i FA:s emblem är en direkt koppling till det engelska kungavapnet och representerar de tre delarna av det brittiska riket: England, Skottland och Wales. Lejonen på landslagets emblem har kommit att symbolisera styrka, mod och beslutsamhet, vilket är egenskaper som eftersträvas inom engelsk fotboll.

Three Lions och engelsk fotbollskultur

Smeknamnet “Three Lions” har blivit en ikonisk del av engelsk fotbollskultur och har varit en inspiration för både fans och spelare. Den populära fotbollslåten “Three Lions (Football’s Coming Home)” av Baddiel, Skinner och The Lightning Seeds från 1996, som skapades inför Europamästerskapet i fotboll samma år, är ett exempel på hur denna symbol har påverkat engelsk fotbollskultur och skapat en känsla av samhörighet och stolthet.

Annons: Se ditt Klimatavtryck gratis - på bara 5 minuter hos Climatehero!