Varför rullar en fotboll snabbare när det är blött underlag?

lighted post

En fotboll rullar oftast snabbare på en blöt yta eftersom vattnet minskar friktionen mellan bollen och underlaget. När bollen rör sig på en torr yta, som gräs eller grus, skapar friktionen mellan underlaget och fotbollen ett motstånd som gör att bollen rullar långsammare.

Snabblänkar till innehållet

Men när vatten tillkommit genom regn eller bevattning fylls utrymmet mellan gräset/gruset med vatten, vilket i sin tur minskar friktionen mellan ytan och bollen vilket leder till att bollen rör sig lättare och snabbare över ytan.

Det är också viktigt att notera att för mycket vatten på ytan kan ha motsatt effekt och göra det svårare för bollen att rulla, eftersom ytan kan bli för mjuk och ojämn. Så, medans en liten mängd vatten kan göra att bollen rullar snabbare, kan en för stor mängd vatten göra det svårare att spela fotboll på underlaget eftersom bollen fastnar och går långsammare.

Varför vattnar men en fotbollsplan innan match?

De fotbollslag som vill ha ett snabbt spel bevattnar ofta sina gräsmattor eller konstgräsplaner precis innan avspark för att få mer snabbhet i spelet. Ju längre halvleken spelas desto mer torkar planen upp och spelet går långsammare igen, detta gör att många även vattnar underlaget i paus igen.

På konstgräsplaner studsar också bollen lägre och brantare med ett bevattnat underlag vilket ytterligare gör spelet snabbare för spelskickliga lag.

Det är viktigt att poängtera att en fotboll aldrig ökar sin fart av blött gräs, det är snarare så att den tappar sin fart den fått av en spark betydligt långsammare på blött underlag.

Annons: Se ditt Klimatavtryck gratis - på bara 5 minuter hos Climatehero!