Vad är ABBA-straffar?

Abba vinyl sleeve

Begreppet “ABBA-straffar” kanske låter som något musikrelaterat, men det är faktiskt en metod för straffsparksläggning i fotboll. Denna variant är inspirerad av tie-break-systemet i tennis och introducerades av Internationella fotbollsförbundet (FIFA) som ett försök att skapa en rättvisare straffsparkstävling.

FIFA’s förhoppning med att introducera ABBA-straffar var att eliminera vad de ansåg vara en orättvis fördel för det lag som först avlägger straffen under straffsparksläggningen. Forskning har nämligen visat att det lag som börjar har 60% chans att vinna straffläggningen.

Så fungerar ABBA-straffar

Vid ABBA-straffar, i stället för att lag växlar tur om att slå straffarna (som i det traditionella ABAB-formatet), tar det ena laget första straffen, varefter det andra laget tar två straffar i rad. Därefter tar det första laget två straffar och så vidare. Detta skapar ordningen A-B-B-A, vilket är varför systemet har fått sitt namn efter det svenska popbandet ABBA.
ABBA-straffsystemet är avsett att minska pressen på det andra laget genom att balansera turordningen. Detta eftersom det lag som slår andra straffen ofta befinner sig i en position där de kan hamna efter om de missar sin straff.

Implementering av ABBA-straffar

ABBA-straffsystemet debuterade under Uefa:s U17-Europamästerskap för damer och herrar 2017. Detta var en del av ett försök att testa det nya formatet och att se om det kan tillämpas på en större skala. Den första seniorturneringen där ABBA-straffsystemet implementerades var under engelska fotbollsförbundets (FA) Community Shield-match samma år.

Trots att systemet har testats i flera turneringar, har det ännu inte blivit standard för straffsparksläggningar. Det traditionella systemet (ABAB) används fortfarande i de flesta turneringar, inklusive VM och EM. Detta kan bero på att ABBA-systemet fortfarande är relativt nytt och inte helt accepterat inom fotbollsvärlden.

Åsikter om ABBA-straffar

Reaktionerna på ABBA-straffsystemet har varit blandade. Vissa menar att det skapar mer rättvisa förhållanden och minskar trycket på spelarna. Andra menar att det förändrar en lång tradition av straffsparksläggning och att det kan vara förvirrande för både spelare och fans. Det har även ifrågasatts om systemet faktiskt uppnår sitt syfte att minska ojämlikheten, eftersom det ännu inte finns tillräckligt med data för att dra några konkreta slutsatser.

En annan kritisk punkt är att det nya systemet kan göra straffläggningen mer komplicerad och svår att följa för tittarna. I det traditionella systemet är det lätt att följa progressionen och hålla koll på vilket lag som leder. Med ABBA-systemet blir detta lite mer komplicerat, särskilt för de som inte är bekanta med systemet.

Annons: Se ditt Klimatavtryck gratis - på bara 5 minuter hos Climatehero!