Vad innebär rollen som åtta (8:a) i ett fotbollslag?

En “åtta” i ett fotbollslag är en central mittfältsspelare som spelar en nyckelroll i lagets anfalls- och försvarsspel. Åttan kan även gå under namnet “box-to-box”-mittfältare, spelaren förväntas täcka av stora ytor på planen och bidra i alla aspekter av spelet.

Den moderna “åttan” i fotboll

I dagens moderna fotboll är åttan vanligtvis en del av ett tremannamittfält tillsammans med två sexor. Åttan förväntas kunna vinna en del boll i defensiven men framförallt bidra med både mål och assist framåt. Spelaren förväntas att vara den mittfältare som oftast kommer “in i boxen”. Det vill säga vara på plats i motståndarlagets straffområde när ens eget lag anfallet.

Egenskaper som utmärker en bra “åtta”

Här vi listat några av de egenskaper som en spelare i position nummer åtta i fotboll gärna får ha.

Fysisk kondition: Eftersom åttan förväntas täcka mycket ytor på planen är det viktigt att spelaren har en god fysisk kondition. Förutom god uthållighet behöver åttan också ha förmågan att orka hålla hög intensitet under längre perioder i matcherna.

Bollkontroll och bra passningsfot: Som central framåtlutad mittfältare kommer åttan ha en hel del boll på offensiv planhalva. Detta kräver god bollkontroll, gärna “kunna slå sin gubbe” och förmåga att slå precisa passningar till sina lagkamrater.

Intuition och beslutsfattande: Åttan måste kunna läsa av spelet snabbt för att kunna ta tillvara på de möjligheter som kommer att dyka upp.

Delta i försvarsspelet: Även om åttan i första hand kanske bidrar till offensiven, måste de också kunna delta defensivt. Det innebär att fysiskt snabbt kunna vinna boll och sen orka sätta fart uppåt igen.

Skjuta och nicka: Åttan förväntas sätta sig i poängpositioner på plan. Eftersom spelaren ska vara i boxen krävs gärna ett bra skott men också kunna nicka in bollen när inläggen kommer.

Annons: Se ditt Klimatavtryck gratis - på bara 5 minuter hos Climatehero!