Vad betyder rollen som sexa (6:a) i ett fotbollslag?

Inom fotbollen har en spelare som spelar som “sexa” en central mittfältsroll som involverar både defensivt och offensivt ansvar. Sexan är oftast en sittande mittfältare med mer defensiv utgångspunkt.

Den huvudsakliga uppgiften för sexan är att skydda backlinjen genom att pressa och vinna boll av motståndaren. För sexan är det viktigt att vara bra både i närkamps- och positionsspelet. Det är även viktigt att ha en bra passningsfot så att laget snabbt kan ställa om till anfallsspel.

Idag är det många lag som inte bara spelar med en sexor utan snarare har två mer defensiva mittfältare tillsammans med en tredje som har rollen som “åttan”.

Allt viktigare med offensivt ansvar

För dagens moderna sexor blir det allt viktigare att man även bidrar till lagets offensiv. Det kan innebär att slå genomskärande öppnande nyckelpassningar, fördela crossbollar ut på kanterna och rent generellt styra tempot i lagets spel.

Så utmärker sig en sexa

För att utmärka sig som “en sexa” och nå en hög internationell nivå måste en spelare ha en rad tekniska, fysiska och mentala egenskaper. Dessa inkluderar:

  • Bra bollkontroll och passningsförmåga
  • Fysisk närvaro och kunna vinna boll
  • God speluppfattning och möjlighet att styra tempot i matcherna
  • Duktig på positionering och kunna läsa av spelet
  • Fysisk styrka och uthållighet
  • God kommunikationsförmåga och ledarskapsförmåga

Det är inte helt ovanligt att sexan i ett fotbollslag även är lagkapten. Däremot är sexan inte den som förväntas göra många mål och assist för ett lag.

Annons: Se ditt Klimatavtryck gratis - på bara 5 minuter hos Climatehero!