Vad betyder positionen tia (10:a) i fotboll?

Ofta hör man experter dividera om en anfallare passar bäst som nia eller tia i en uppställning Det handlar inte om numret på tröjan utan snarare i vilken position som spelaren spelar i.

10:an i ett fotbollslag är ansvarig för att länka ihop mittfältet och anfallet i uppspelsfasen. En tia förväntas kunna stötta mittfältet genom att plocka upp bollen och initiera attacker, men även driva boll in i den sista tredjedelen för att antingen skapa chanser för sig själv eller genom att slå en avgörande passning till sina lagkamrater.

10:an förväntas hjälpa till i presspelet

Utöver sitt kreativa ansvar förväntas nummer 10 också bidra till lagets defensiva insatser. Det kan handla om att vinna tillbaka bollen högt upp på planen, eller jobba hårt i pressen på när motståndarlagets försvarare har bollen. I den moderna fotbollen har 10:ans roll i ett lag blivit allt mer flytande och mindre statisk.

Egenskaper som utmärker en bra 10:a

Här har vi samlat några egenskaper som beskriver vad som utmärker en bra spelare i positionen “tia”.

Känslig passningsfot: En spelare som spelar som tia förväntas göra det där lilla extra på planen. Det handlar om att slå dom där passningarna “som inte finns”. Den där läckra chipen eller magiska crossbollen som sitter där den ska.

Kunna dribbla: Tian är oftast hårt uppvaktad av motståndarna. Det kräver att spelaren är kreativ och finurlig för att kunna ta sig förbi både en och två motståndare.

Stark avslutare: Även om nummer 10 kanske inte är den främsta målskytten i ett lag, ska dom fortfarande bidra med mål. Tian får mer än gärna även vara bra på långskott eller “curla” in bollarna i bortre.

Beslutsfattande: Tian besitter oftast en oerhörd bolltalang och intuition. Det hjälper starkt för att kunna ta snabba och avgörande beslut med bollen, oavsett om det är att passa, skjuta eller dribbla.

Styrka och balans: Eftersom nummer 10 hamnar i en hel del dueller krävs att dom är fysiskt vältränade men också har en bra balans. 10 behöver också ha god kondition för att orka göra det där sista när matchen närmar sig sitt slut.

Ledarskap och utstrålning: Som nyckelspelare i laget är det bra om tian har ledaregenskaper för att kunna inspirera och motivera sina lagkamrater. Tian kommer också få en hel del medial uppmärksamhet och det skadar inte om man har både charm och utstrålning när man ska representera sin klubb eller sitt land.

Nummer 10 på tröjan innebär stjärnstatus

Nummer 10 anses även vara den finaste tröjnummer du kan ha i ett fotbollslag. Det är oftast lagets stora offensiva stjärna som bär den. Här är några spelare som burit tröja nummer 10 – kända för sin förmåga att skapa chanser och göra mål för sitt lag. Som du ser är det inte bara renodlade anfallare.

 • Pele
 • Diego Maradona
 • Zinedine Zidane
 • Ronaldinho
 • Lionel Messi
 • Franscesco Totti
 • Michel Platini
 • Dennis Bergkamp
 • Zlatan Ibrahimovic
 • Neymar
 • Kevin de Bruyne
 • Christian Eriksen
Annons: Se ditt Klimatavtryck gratis - på bara 5 minuter hos Climatehero!