Så räknas nationsrankingen ut för kval och gruppspel i Europa

Nationsrankingen i Uefa styr hur högt en liga är rankad. Detta i sin tur styr hur många lag de olika länderna får ha i varje turnering – Champions League, Europa League och Nations League.  De ligger också till grund för i vilken kvalomgång ett lag kommer in eller om de är direktkvalificerade till gruppspelet.

Matchresultaten spela roll

Varje nation får poäng efter hur dess deltagande lag presterar i matcherna som spelas. Poäng räknas hela vägen från kvalet till finalen. Poängen är samma oavsett turnering.

För en vinst får man två poäng och för oavgjort en poäng. Den totala summan för alla nationens lag delas sedan med antal lag som var från landet totalt. Har ett land 5 deltagande lag som tillsammans vunnit tio matcher får landet 4 poäng. ((10×2)/5).

Ett lands poäng inför varje säsong baseras sedan på totala poängen de senaste 5 åren. Det betyder att det är viktigt att prestera över tid snarare än ett enskilt år.

Hjälper klubbrankingen

Nationsrankingen ligger även till grund för ett lags lägsta rank i samband med seedning. Ett lags minsta poäng är nämligen 20% av landets totala poäng. Skulle ett land ha 20 poäng totalt de senaste fem åren så kommer varje enskilt lag att ha minst 4 poäng inför seedning.

Sveriges placering

Här kan du läsa en fördjupning och se hur Allsvenskan har rankats sedan 1960 fram till idag.

Annons: Se ditt Klimatavtryck gratis - på bara 5 minuter hos Climatehero!