Bielsa’s 3-3-1-3 – En revolutionerande fotbollsformation

Marcelo Bielsa, den argentinska fotbollstränaren känd som “El Loco” (Den galne), har under årens lopp vunnit stor respekt för sina taktiska insikter och innovativa angreppssätt. En av hans mest omtalade bidrag till fotbollsvärlden är 3-3-1-3-formationen. Denna unika och offensiva formation har blivit synonym med Bielsas stil och har påverkat både tränare och lag runtom i världen.

Strukturen i Bielsas 3-3-1-3

Bielsas 3-3-1-3-formation innebär att laget ställs upp med tre mittbackar, tre mittfältare, en offensiv mittfältare och tre anfallare. Denna flexibla och anpassningsbara formation har som mål att skapa en överlägsen numerär på mittfältet och en ständig anfallshot mot motståndarna.

I denna formation är mittbackarna ansvariga för att bygga upp spelet från försvaret och starta anfallen. De tre mittfältarna, ofta bestående av två innermittfältare och en defensiv mittfältare, arbetar ihop för att kontrollera spelet och skapa målchanser för laget. Den offensiva mittfältaren fungerar som en länk mellan mittfältet och anfallet, medan de tre anfallarna rör sig i en mer fri roll för att utnyttja motståndarnas svagheter.

Bielsas inflytande och lagets arbete

Marcelo Bielsa har haft framgångar med sin 3-3-1-3-formation i flera olika lag. Hans arbete med det chilenska landslaget och klubblag som Athletic Bilbao och Leeds United har visat att denna taktik kan vara mycket effektiv när den implementeras på rätt sätt. Ett av de mest kända exemplen på Bielsas inflytande var under hans tid i Athletic Bilbao, där hans lag nådde finalen i Europa League och Copa del Rey 2011-2012.

För att Bielsas 3-3-1-3-formation ska fungera krävs det att spelarna är vältränade, tekniskt skickliga och taktiskt medvetna. Laget måste också vara villiga att arbeta hårt och löpa mycket, eftersom det offensiva spelet kräver snabb omställning och hög intensitet.

Bielsa’s 3-3-1-3-formation har fått många följare och beundrare världen över. Flera tränare har tagit inspiration från Bielsa och anpassat sina egna lag efter hans taktiska modell. Formationen har även visat sig vara effektiv på högsta nivå, vilket innebär att den kan förvänt

Annons: Se ditt Klimatavtryck gratis - på bara 5 minuter hos Climatehero!