Vilka är de mest kända värvningsflopparna i fotbollshistorien?

I fotbollsvärlden är det inte ovanligt att klubbar spenderar stora summor pengar på att värva spelare som förväntas bli stjärnor och hjälpa laget att vinna titlar och troféer. Tyvärr blir inte alla värvningar framgångsrika, och ibland kan en spelare som förväntas bli en stor succé istället bli en av de mest kända flopparna i fotbollshistorien. I den här artikeln kommer vi att titta på några av de mest ökända värvningsflopparna genom tiderna och vad som gick fel i deras fall.

Stora förväntningar, stora besvikelser

Det finns många faktorer som kan bidra till att en värvning blir en flopp, inklusive skador, brist på form, personliga problem eller en oförmåga att anpassa sig till en ny liga eller tränare. Här är några av de mest kända exemplen på spelare som inte lyckades leva upp till förväntningarna efter dyra och högprofilerade övergångar:

1. Andriy Shevchenko

Ukrainske anfallaren Andriy Shevchenko var en stor stjärna i AC Milan, där han vann Ballon d’Or 2004 och blev Serie A:s skyttekung två gånger. När Chelsea betalade £30 miljoner för honom 2006 förväntades han bli en lika stor succé i Premier League. Tyvärr kunde Shevchenko aldrig anpassa sig till den engelska fotbollen och gjorde bara nio ligamål på två säsonger innan han återvände till Milan på lån.

2. Ángel Di María

Efter en imponerande säsong med Real Madrid och en framträdande roll i deras Champions League-seger 2014 värvade Manchester United den argentinske mittfältaren Ángel Di María för £59,7 miljoner, vilket då var ett brittiskt transferrekord. Trots höga förväntningar lyckades Di María inte göra något större intryck i Premier League och lämnade klubben efter bara en säsong för Paris Saint-Germain.

3. Fernando Torres

Fernando Torres var en av världens bästa anfallare när han spelade för Liverpool, men hans övergång till Chelsea för £50 miljoner i januari 2011 blev en stor besvikelse. Torres hade svårt att hitta målformen i Chelsea och gjorde bara 20 ligamål på 110 matcher innan han lämnade klubben för AC Milan och senare Atlético Madrid.

4. Kaka

Brasilianske mittfältaren Kaka var en av de största stjärnorna i världsfotbollen när Real Madrid värvade honom från AC Milan för £56 miljonerTrots hans framgångar i Italien och utmärkelsen Ballon d’Or 2007, lyckades Kaka aldrig riktigt leva upp till förväntningarna i Madrid och plågades av skador och tuff konkurrens från andra mittfältare. Efter fyra säsonger återvände han till AC Milan innan han senare avslutade sin karriär i Major League Soccer med Orlando City.

5. Alexis Sánchez

Chilenske anfallaren Alexis Sánchez hade stora framgångar med Barcelona och Arsenal innan han gick med i Manchester United i januari 2018 i en bytesaffär som såg Henrikh Mkhitaryan gå åt andra hållet. Trots att han var en av Premier Leagues mest spännande spelare under sin tid i Arsenal, kunde Sánchez aldrig återfinna sin form i United och gjorde endast fem mål på 45 matcher innan han blev utlånad till Inter Milan och sedan permanent värvad av den italienska klubben.

6. Denílson de Oliveira

Brasilianske mittfältaren Denílson blev världens dyraste spelare när han värvades av Real Betis från São Paulo för £21,5 miljoner 1998. Han förväntades bli en stor stjärna i La Liga, men hans tid i Spanien var fylld av besvikelser och inkonsekventa prestationer. Efter sju säsonger i Betis, där laget upplevde både framgång och nedflyttning, lämnade Denílson klubben och fortsatte sin karriär i en rad olika länder innan han pensionerade sig.

7. João Félix

Den unga portugisiske anfallaren João Félix blev en av de mest eftertraktade talangerna i världsfotbollen efter en fantastisk säsong med Benfica 2018/19. Atlético Madrid betalade då €126 miljoner för att säkra hans tjänster, vilket gjorde honom till den fjärde dyraste spelaren genom tiderna. Trots stora förväntningar har Félix haft svårt att anpassa sig till den spanska fotbollen och har ännu inte riktigt nått upp till den potential som många trodde han hade.

Annons: Se ditt Klimatavtryck gratis - på bara 5 minuter hos Climatehero!