Varför heter Sveriges högstaliga Allsvenskan?

people at the street between commercial buildings

Allsvenskan, Sveriges högsta fotbollsliga, är ett välkänt namn för fotbollsälskare i Sverige och runt om i världen. Men vad ligger egentligen bakom denna benämning?

Snabblänkar till innehållet

Ordets ursprung

För att förstå varför ligan kallas Allsvenskan, behöver vi titta på ordets ursprung. “Allsvenskan” är en sammansättning av två ord – “all” och “svensk”. “All” är ett gammalt ord för “allmän” eller “hela”, medan “svensk” naturligtvis syftar på Sverige. Tillsammans blir det alltså “Allsvenskan”, vilket kan tolkas som “hela Sveriges liga”.

Historisk bakgrund

Allsvenskan grundades 1924, och var då den första nationella fotbollsligan i Sverige. Innan Allsvenskan etablerades, var fotbollsmästerskapen i Sverige baserade på cupformat, snarare än en liga. Med införandet av Allsvenskan skapades en rikstäckande liga där lag från hela Sverige kunde delta, vilket speglas i namnet.
Namnet Allsvenskan betonar således ligan som en nationell institution, öppen för lag från hela Sverige. Det ger också en indikation om ligan som en samlingspunkt för svensk fotboll, där de bästa lagen från hela landet kan konkurrera på en gemensam arena.

Därmed har Allsvenskan inte bara ett namn, utan också en tydlig identitet kopplad till svensk fotboll och dess historia. Namnet Allsvenskan kommer troligtvis att fortsätta vara synonymt med toppfotboll i Sverige för lång tid framöver.

Annons: Se ditt Klimatavtryck gratis - på bara 5 minuter hos Climatehero!