Hur samlar klubbar poäng till seedning i Europa-spel (UEFA) i fotboll?

ball with number lot

Varje lags enskilda seedningspoäng baseras på lagets tidigare prestationer i Europa under de senaste fem åren. Som lägst får en klubb 20% av den gemensamma nationsrankingen. Det gör att lag från större ligor som inte tidigare spelat i Europa får en betydligt högre poäng och seedas högre än om dom börjat på noll.

Seedning styr lottningen

Vilken klubbpoäng man har avgör vilket motstånd man får i kval och gruppspel. Ju högre poäng desto större chans är det att man får ett lätt motstånd. I kvalet delas varje kvalomgång in i två halvor. En för lag med hög seedning och en för lag med lägre seedning. I varje omgång får sedan lag från den övre halvan möta den undre.

I gruppspelet delas lagen in i 4 olika seedningsgrupper där ett lag från varje seedningsgrupp lottas tillsammans.

Så delas poängen ut

Alla lag som deltar i Europa får minst en poäng. Hur mycket man får beror på i vilken omgång man åker ut. Eftersom alla lag som förlorar i en kvalomgång från både Champions League och Europa får spela vidare i Conference League så är det uttåget därifrån som bestämmer poängen

Poäng ifall utslagen i omgång
ECL-Q11.00
ECL-Q21.50
ECL-Q32.00
ECL-Q42.50
Kvalificering till gruppspel
Europa Conference League2.50 (min)
Europa League3.00 (min)
Champions League4.00

Matchresultat i gruppspel ger mer poäng

I gruppspelet baseras poängen för varje lag på matchresultat. Man får 2 poäng för en vinst och 1 poäng för oavgjort. Hela vägen från gruppspel till finalen.

Dessutom delas bonuspoäng ut beroende på hur långt man når i de olika turneringarna. I Europa League och Conference League är man garanterade en minimipoäng oavsett resultat. Minimipoängen adderas dock inte på matchpoängen. Om ett lag vinner två gruppspelsmatcher får man 4 poäng. Vinner man bara en match får man minimipoängen 2,5 i ECL och 3 i EL.

I Champions League får man 4 poäng plus poäng för matchresultat.

Poäng i gruppspel och slutspel

CLELECL
Delta4(3)(2,5)
Vinst222
Oavgj111
Grupp 1a42
Grupp 2a21
16-dels51
Kvart11
Semi111
Final111
Max383430

Källa: Uefa.com

Annons: Se ditt Klimatavtryck gratis - på bara 5 minuter hos Climatehero!