Vad innebär att man är en “Sweeper Keeper”?

Att vara en målvakt inom fotboll innebär att man ofta anses vara det sista försvaret mellan motståndarna och målet. En målvakt kan emellertid också spela en avgörande roll i uppbyggnaden av lagets anfall. Detta är där begreppet “sweeper keeper” kommer in. I den här artikeln utforskar vi vad “sweeper keeper” innebär och vilka målvakter som blivit kända för att spela i denna stil.

Sweeper Keeper – En målvakt med extra ansvar

Uttrycket “sweeper keeper” beskriver en målvakt som är aktiv i spelet även utanför sitt eget straffområde och fungerar som en extra utespelare. Denna målvaktstyp tar större ansvar för att organisera försvaret och är inte rädd för att ingripa i spelet genom att täcka upp bakom backlinjen, rensa bollar långt upp i planen och starta anfall genom snabba, precisa utkast och passningar.

Ursprung och utveckling av sweeper keeper-rollen

Sweeper keeper-rollen har sitt ursprung i 1960- och 70-talets europeiska fotboll, då tränare som Rinus Michels och Valeriy Lobanovskyi började experimentera med nya spelsystem och taktiker. Dessa tränare insåg att en målvakt som kunde använda fötterna effektivt och bidra till lagets uppbyggnadsspel gav dem en numerär övervikt på planen och skapade svårigheter för motståndarna. Sweeper keeper-rollen har sedan dess fortsatt att utvecklas och blivit allt viktigare i modern fotboll, där hög press och snabbt omställningsspel är vanligt förekommande.

Kända sweeper keepers genom tiderna

Några av de mest kända sweeper keepers genom tiderna inkluderar:

– Lev Yashin (Sovjetunionen): Även känd som “Den svarta spindeln”, anses av många vara den främsta målvakten genom tiderna och en av de första att verkligen utmärka sig som sweeper keeper.

– Franz Hoek (Nederländerna): En viktig del av det nederländska laget som utvecklade “Total Football” under 1970-talet och hjälpte till att förändra synen på målvaktsrollen.

– Manuel Neuer (Tyskland): Neuer är kanske den mest kända moderna sweeper keeper, som visade sin skicklighet i denna roll under 2014 års världsmästerskap och hjälpte Tyskland att vinna titeln.

Annons: Se ditt Klimatavtryck gratis - på bara 5 minuter hos Climatehero!