Vad är xG (expected goals) i fotboll och hur räknas det ut?

white and black ball on white metal frame

xG står för Expected Goals (Förväntade mål) och är ett mått på hur stor sannolikheten är att göra mål på ett specifikt avslut. Datan fås fram av historisk data för liknande situationer.

xG per match används för att beskriva hur hur många mål ett lag borde ha gjort utifrån de chanserna man har fått. Har ett lag gjort färre mål än sitt xG har man bränt sina målchanser medans om ett lag har gjort fler mål än sitt xG har man haft lite mer tur och varit väldigt effektiva. I alla fall gentemot vad statistiken säger.

Situationen avgör hur stor sannolikhet en målchans har

Förväntade mål beräknas som tidigare nämnt genom att analysera sannolikheten för att ett avslut resulterar i ett mål baserat på ett antal olika faktorer. Dessa faktorer kan inkludera var en spelare befanns sig vid tillfället för skottet, typen av passning eller inlägg som ledde till skottet, kroppsdelen som användes för att genomföra avslutet på och typen av avslut (t.ex. ett skott från distans, en nick, etc.).

En straff har t.ex ett xG på 0,8. Inte 1 som man kanske kan förvänta sig. Det betyder att slår man 10 straffar förväntas man göra mål på 8 straffar.

xG över tid säger mer än enskild match

xG under en match brukar inte säga så mycket. Det är mycket annat som spelar in. xG tar till exempel inte höjd för om den enskilda målvakten gör en kanoninsats under en match. Eller tvärtom, gör en dundertavla på ett långskott från halva plan. Däremot kan xG över tid ge en fingervisning på hur bra ett lag är på att skapa kvalitativa målchanser.

Motsatsen till xG dvs insläppta mål är xGA (Expected goal against).

Kan användas på enskilda spelare

xG används inte bara på lag utan även för enskilda spelare. Det kan t.ex både berätta hur bra en spelare är att ta sig till kvalitativa målchanser men också visa på effektiviteten när väl chansen dyker upp.

Om en spelare har en hög xG per 90 minuter tyder det på att han eller hon tar sig till många målchanser av hög kvalitet för sig själv.

Började användas runt 2010

Konceptet med förväntade mål introducerades först i början av 2010-talet som ett sätt att bättre analysera fotbollsmatcher och förutsäga framtida resultat. Det har sedan dess blivit ett flitigt använt verktyg i analysen av fotboll, både av förståsigpåare och av lagen själva när de försöker förbättra sina prestationer.

Andra statistiska siffror som liknar xG

Det finns även fler liknande siffror som förväntade mål. Här nedanför går vi igenom förväntade assist, förväntade poäng och förvantade insläppta mål.

Förväntade assist (xA): Detta är ett mått på sannolikheten att en viss passning leder till ett mål. Det beräknas på ett liknande sätt som förväntade mål, men istället för att titta på sannolikheten för att ett skott resulterar i ett mål, tittar det på sannolikheten för att en passning leder till ett mål. Detta nyckeltal är extra viktigt om du vill se hur duktig en spelare till exempel är på att skapa chanser till sina lagkamrater.

Förväntade poäng (xPts): Detta är en statistik som syftar till att förutsäga hur många poäng ett lag sannolikt kommer att samla in under en säsong baserat på deras prestationer. Den tar hänsyn till en mängd olika faktorer som antalet gjorda mål, antalet insläppta mål och motståndets kvalitet. Om ett lag har fler poäng än deras xPts tyder det på att att man kanske fått med sig lite mer poäng än man förtjänar och vice versa.

Förväntade insläppta mål (xGA): Detta är ett mått på antalet mål som ett lag sannolikt borde ha släppt in baserat på kvaliteten på chanserna som motståndarna har fått. Det liknar förväntade mål, men istället för att titta på sannolikheten för att ett skott resulterar i ett mål, tittar det på sannolikheten för att ett skott mot laget resulterar i ett mål. En låg siffra tyder på ett försvarsstarkt lag som inte släpper till mycket chanser.

Annons: Se ditt Klimatavtryck gratis - på bara 5 minuter hos Climatehero!