“Nutmeg” – Varför heter “göra en tunnel” det på engelska?

Uttrycket “nutmeg” är känt över hela fotbollsvärlden som en benämning på en särskilt förnedrande fint där en spelare passar bollen mellan benen på sin motståndare. På svenska kallar vi detta för att “göra en tunnel”. Men var kommer det engelska uttrycket “nutmeg” ifrån och hur blev det synonymt med denna teknik.

Historien bakom “Nutmeg”

Nutmegens ursprung är något oklart, men det finns flera teorier om varför det engelska ordet för muskotblomma, “nutmeg”, kom att användas för att beskriva denna fotbollsfint. En teori är att det kommer från det gamla engelska slangordet “nutmeg”, som betydde att lura eller bedra någon. Det skulle kunna vara en hänvisning till hur en spelare lurar sin motståndare genom att skicka bollen genom deras ben.

En annan teori är att uttrycket kommer från den tid då muskot var en mycket eftertraktad och dyr krydda. Smugglare skulle försöka lura tulltjänstemän genom att gömma muskot i sina kläder, och att göra en “nutmeg” på planen skulle likna denna listighet.

Nutmeg i fotbollen

Oavsett dess ursprung har uttrycket “nutmeg” blivit en del av fotbollens språk och kultur. Det används för att beskriva en skicklig och förnedrande manöver som spelare på alla nivåer strävar efter att bemästra. När en spelare utför en nutmeg på planen, blir det ofta en höjdpunkt i matchen och något som supportrar och kommentatorer jublar över.

Det finns många kända fotbollsspelare som har blivit kända för sina nutmeg-finter, bland annat Cristiano Ronaldo, Lionel Messi och Neymar. Dessa spelare har bemästrat konsten att nutmegga sina motståndare och förvandlat denna teknik till en del av deras spelstil.

En förnedring eller en hyllning?

Även om en nutmeg kan kännas förnedrande för den spelare som blir utsatt för den, kan det också ses som en hyllning till den tekniska skickligheten hos den spelare som utför den. Att utföra en nutmeg kräver snabbhet, kontroll och precision, och det är därför det är en så älskad och respekterad del av fotbollen.

Så nästa gång du hör uttrycket “nutmeg” i samband med fotboll, tänk på den rika historien och de skickliga spelarna som har bidragit till att göra detta till en av de mest spännande och minnesvärda manövrarna på fotbollsplanen.

Annons: Se ditt Klimatavtryck gratis - på bara 5 minuter hos Climatehero!