Varifrån kommer uttrycket “It’s not over till the fat lady sings”?

woman holding candelabra statue

Uttrycket “It’s not over till the fat lady sings” är ett engelskt idiom som betyder att något inte är slut förrän det verkligen är över. Men hur har detta uttryck kommit att användas inom fotboll, och var kommer det ifrån? I den här artikeln dyker vi ner i uttryckets historia och hur det används i fotbollssammanhang.

Ursprunget till uttrycket

Uttrycket “It’s not over till the fat lady sings” sägs ha sitt ursprung inom operavärlden, där föreställningen inte anses vara slut förrän den tjocka damen, ofta en sångerska som spelar rollen som en mäktig gudinna eller drottning, sjunger sin sista sång. En teori är att uttrycket härstammar från Richard Wagners opera “Die Walküre”, där den stora sångerskan Brünnhilde sjunger den sista och mest dramatiska sången.

En annan teori pekar på att uttrycket myntades av den amerikanske sportjournalisten Dan Cook, som använde det under en radiosändning 1978. Han sa “The opera ain’t over till the fat lady sings” när hans basketlag, San Antonio Spurs, förlorade en match mot Washington Bullets. Detta fick uttrycket att bli populärt i sportkretsar och så småningom även inom fotbollen.

Användning inom fotbollen

Uttrycket “It’s not over till the fat lady sings” används ofta inom fotboll för att betona att en match, eller till och med en hel säsong, inte är över förrän den sista matchen har spelats och resultatet är klart. Det kan till exempel användas för att beskriva en liga där lagen är mycket jämnt matchade och ingen kan förutsäga vilket lag som kommer att vinna förrän den sista omgången av matcher har spelats.

Detta uttryck används även för att påpeka att det alltid finns en chans för ett lag att vända en negativ situation eller överraska sina motståndare, även om oddsen är emot dem. Detta skapar en spännande och oförutsägbar atmosfär, vilket är en av de saker som gör fotboll så älskad och fascinerande för fans världen över.

Exempel från fotbollshistorien

Det finns flera exempel från fotbollshistorien där “It’s not over till the fat lady sings” är applicerbart. Ett sådant exempel är Champions League-finalen 2005 mellan Liverpool och AC Milan, där Liverpool låg under med 0-3 i halvtid men lyckades göra en sensationell comeback och vann på straffar. Även “the Miracle of Istanbul” är ett perfekt exempel på att det aldrig är över förrän det verkligen är över.

Annons: Se ditt Klimatavtryck gratis - på bara 5 minuter hos Climatehero!