Fotbollsresa till Schalke 04 och Gelsenkirchen – Allt du behöver veta och tänka på

Gelsenkirchen är en pärla att besöka för alla som vill ha en oförglömlig fotbollsresa och en minnesvärd upplevelse. Gelsenkirchen ligger i Ruhr-området i Tyskland och är hem för den klassiska klubben FC Schalke 04.

Schalkes Arena

FC Schalke 04:s hemmaarena heter Veltins-Arena, även känd som Arena AufSchalke. Stadion är en modern och imponerande arena värdig ett hem för en av de mest framgångsrika och populära fotbollsklubbarna i Tyskland. Arenan har en publikkapacitet på 62 271 och är känd för sina toppmoderna faciliteter, inklusive ett infällbart tak och givetvis spelar man på naturgräs.

Veltins-Arena ligger ungefär cirka 10 kilometer från stadens centrum. Det finns flera sätt att ta sig dit. Åker du bil tar du dig dit via motorväg A2. Det finns en stor parkeringsplats precis intill stadion,

Om du föredrar att använda kollektivtrafiken finns det flera buss- och spårvagnslinjer som stannar nära Veltins-Arena. Du kan antingen ta busslinjerna 901 eller 962 samt spårvagnslinjerna 303 och 309. Du kan också åka tåg till stationen Gelsenkirchen-Buer Nord, som ligger bara några minuters promenad från arenan.

Förutom att vara värd för FC Schalke 04:s hemmamatcher har Veltins-Arena också varit platsen för ett antal andra stora sportevenemang, inklusive UEFA-cupfinalen 2004 och 2006 års fotbolls-VM. Man kommer också att vara värd för matcher under Fotbolls EM 2024.

Schalke 04 som klubb och dess supportrar

De tidigaste kända anhängarna till Schalke 04 var kolgruvarbetare som arbetade i gruvorna runt Gelsenkirchen. Klubben bildades 1904 som ett lag för arbetarna och fick snabbt därför supportrar med rötter i lokalsamhället. Idag är klubben känd som ett av de lag med absolut mest fanatiska och engagerande supportrar i hela Europa.

Schalke 04 har vunnit ligan sju gånger, varav den senaste var 1958. Laget har även vunnit DFB-Pokal (tyska cupen) fem gånger och DFL-Supercup (en årlig match mellan vinnarna av Bundesliga och DFB-Pokal) fyra gånger.

Förutom sina inhemska titlar har FC Schalke 04 även haft framgångar på den internationella scenen. Laget har vunnit UEFA-cupen (nu känd som Europa League) två gånger och har nått semifinal i UEFA Champions League tre gånger.

FC Schalke 04 absolut största rival är Borussia Dortmund, en klubb som ligger bara några mil bort i staden Dortmund. Derbyt mellan lagen, känt som “Revierderby”, är ett av de största och hetaste i tysk fotboll.

Avstånd med bil från Sverige

Här kan du se hur långt det är till Gelsenkirchen från Stockholm, Göteborg, Malmö och Luleå med bil.

Stad Avstånd Restid
Stockholm 134 mil 14h 35 min
Göteborg 98 mil 10h 30 min
Malmö 71 mil 8h 7 min
Luleå 222 mil 25h

Hur tar man sig till Gelsenkirchen med flyg?

Gelsenkirchen har ingen egen flygplats du kan flyga till, du kan däremot välja att flyga från Sverige till någon av flygplatserna i närliggande städer. Du kan också flyga till Amsterdam i Nederländerna eller Brussel i Belgien. Därifrån kan du sedan antingen åka bil eller ta dig med tåg på bara någon timme.

Flygplats Avstånd
Düsseldorf (DUS) 5 mil
Köln (CGN) 9 mil
Amsterdam (AMS) 20 mil
Brussels (BRU) 24 mil
Frankfurt (FRA) 26 mil
Berlin (BER) 51 mil
München (MUC) 67 mil

Gelsenkirchens Historia

Staden har en lång historia som går tillbaka till medeltiden. Första gången namnet dyker upp var år 1150, då det nämndes i ett dokument som “Ghelenkirchen”. Namnet kommer från de lågtyska orden “ghelen”, som betyder “gul” och “kirchen”, som betyder “kyrka”. Detta tros syfta på det gulfärgade tegel som användes för att bygga den första kyrkan i staden.

På medeltiden var Gelsenkirchen en liten stad med en befolkning på bara några hundra personer. Platsen låg strategiskt längs handelsvägen mellan städerna Köln och Bremen, vilket hjälpte staden att utvecklas till en handelsstad.

På 1800-talet genomgick Gelsenkirchen en period av snabb industrialisering, med starkt stöd av upptäckten av kolfyndigheter i området. Detta ledde till etableringen av flera kolgruvor i regionen, och Gelsenkirchen blev ett viktigt centrum för kolindustrin i Tyskland.

Idag bor det ungefär 250 000 människor i Gelsenkirchen.

Ölkultur i Gelsenkirchen

Precis som överallt på andra ställen i Tyskland har staden en väldigt bred ölkultur. Det finns mängd både lokala och nationella ölsorter att testa på. Oavsett vart du befinner dig i staden är det aldrig långt till närmsta pub.

Annons: Se ditt Klimatavtryck gratis - på bara 5 minuter hos Climatehero!