Hur mycket kostade Zlatan Ibrahimovics övergång 2001 från Malmö FF till AJAX i dagens penningvärde?

man in red and white crew neck t-shirt

När Zlatan Ibrahimovic såldes till Ajax 1 juli 2001 var han den största svenska försäljningen någonsin. På senare tid har försäljningen dock toppats när Alexander Isak såldes från AIK till Dortmund – eller har den det?

Zlatan Ibrahimovic pris inflationsjusterat 2022

Som många säkert vet så får man mindre för sina pengar för varje år som går. Förenklat beror detta på det som kallas för “inflationen”. En mer rättvis jämförelse är därför att se hur mycket Zlatan Ibrahimovics försäljning från Malmö FF till AJAX är värt motsvarande i dagens pengar.

Enligt mediauppgifter så såldes Zlatan Ibrahimovic för cirka 80 miljoner svenska kronor. Inflationsjusterat (KPI) motsvarar det 36% mer – 108,8 mijoner i dagens penningvärde. Alexander Isaks försäljning 2017 motsvarar 91,5 miljoner* i dagens pengar.

En annan sak att ta i beaktning är att spelare såldes för mycket lägre belopp 2001 än vad de säljs för idag. Den dyraste övergången som då hade skett var när Zinedine Zidane samma sommar köptes till Real Madrid från Juventus för cirka 77 miljoner Euro. En summa som det värvas en handfull spelare för i varje transferfönster nuförtiden.

*Data Alexander Isak

Försäljningsumma enligt Transfermarkt 8,6 miljoner Euro. Växlingskurs 9,50. Inflation 14% sedan 2017.

Annons: Se ditt Klimatavtryck gratis - på bara 5 minuter hos Climatehero!